De Boer wil opnieuw vlammen in Valkenburg.

Sophie de Boer begon deze winter voortvarend aan haar veldritseizoen. Zo won de Amsterdamse met Twentse roots direct de eerste wereldbekerwedstrijd in Las Vegas. De leiderstrui stond ze de wedstrijd daarop in Iowa weer af, maar wellicht herovert ze het tricot in Valkenburg. "Het parcours van de Cauberg Cyclo-Cross ligt me, dus er liggen mogelijkheden" denkt De Boer zelf.

Vorig jaar pakte de reis naar de Verenigde Staten niet uit zoals ze gehoopt had. Zonder goede klassering maar met een hardnekkig virus keerde de Boer terug naar Nederland. Hoe anders was de situatie nu. De Boer (Kalas-NNOF) won in de Amerikaanse gokstad en kreeg de Tsjechische Katerina Nash (tweede) en de Amerikaanse Katherine Compton (derde) mee op het podium.

In de slotronde waren de drie rensters die op het podium stonden weer samen gekomen, nadat De Boer aanvankelijk de rol moest lossen. "Ik zag dat ze stilvielen en heb nog een keer alles gegeven om er naar toe te rijden. Van een teamgenoot kreeg ik het advies dat ik als eerste bij de trappen moest zien te komen. Dat lukte en vervolgens wist ik ze in de sprint te verslaan. Een heel mooi begin van mijn seizoen en een teken dat ik met een goede conditie de winter ben in gegaan" jubelde de winnares in Las Vegas. De wedstrijd daarop werd in de hitte verreden. De Boer had in die omstandigheden niet de supervorm, werd zevende en stond de leiderstrui af aan Katherine Compton.

De verschillen in de top zijn klein en dat biedt kansen om de koppositie te heroveren, denkt de Nederlandse. In Valkenburg stond De Boer twee jaar geleden al eens op het podium, toen ze derde werd. "Ik moet het als renster hebben van parcoursen die technisch zijn of waar veel modder ligt. Op racebanen ben ik een stuk minder in mijn element. Een racebaan is Valkenburg bepaald niet. Er wordt veel van je gevraagd door de oplopende stukken en de zware ondergrond. Het is een slopende ronde, ook als het niet geregend heeft. Ik hoop op een mooie prestatie in deze wedstrijd in eigen land, al is de concurrentie stevig. In de VS waren nog niet alle tegenstanders erbij, mocht ik in Valkenburg kunnen winnen, dat schat ik dat nog hoger in."

De Boer stond de afgelopen weken bij het begin van het Europese crosseizoen telkens op het podium. Ze won in Neerpelt en was derde in Ronse en Gieten. (Tekst: CyclingOnline)