Men Juniors

Download hier de uitslag: Men Juniors Results

Iserbyt oppermachtig bij junioren

Eli Iserbyt heeft de Cauberg Cyclo-Cross in Valkenburg gewonnen. De Belgisch kampioen nam vanaf de openingsronde de kop en stond het de tegenstanders niet toe om terug te komen. De Nederlander Max Gulickx eindigde als tweede, de Zwitser Johan Jacobs legde beslag op de derde plaats. Voor Iserbyt was het alweer zijn vijfde zege van het seizoen. Ook nu leek hij schijnbaar moeiteloos naar de zege te rijden. “Maar ik heb het toch zwaar gehad op deze ronde. Ik heb eigenlijk direct vanuit het vertrek het tempo goed op gevoerd, maar daar moest ik even van bij komen. Eerlijk gezegd ben ik toen alleen bezig geweest de voorsprong intact te houden. Het is duidelijk geen parcours waar je te veel met je krachten moet strooien.” Gulickx kwam zichzelf ook even tegen en moest daardoor tijdelijk toe staan dat Jacobs in zijn wiel terug keerde. In de slotfase reed de Brabander opnieuw weg van de Belgische Zwitser. “Ik heb er vrede mee dat ik nu opnieuw tweede ben. Eli is op dit moment gewoon de sterkste en daarmee de verdiende winnaar van de eerste crossen. Maar ik hoop uiteraard dat er later dit seizoen nog spannende duels uit gevochten gaan worden en ik hem ook eens kan verslaan.” Pascal Eenkhoorn was op de negende plaats de tweede Nederlander in de daguitslag.
Geschreven door CyclingOnline.nl

1e: Iserbyt, Eli
2e: Gulickx, Max
3e: Jacobs, Johan

Men U23

Download hier de uitslag: Men U23 Results

Belofte Vanthourenhout op herhaling in Valkenburg

Michael Vanthourenhout is opnieuw winnaar geworden van de Cauberg Cyclo-Cross. De Belg twijfelde geen moment toen de concurrentie niet op zijn uitval reageerde en trok de gashendel vol open. Wereldkampioen Wout van Aert kon de kloof met zijn landgenoot net niet dichten en werd tweede. De Fransman Fabien Doubey legde beslag op de derde plaats. De Nederlanders Stan Godrie (vierde) en Mathieu van der Poel (zesde) grepen net naast het podium.

Van der Poel – als één van de topfavorieten gestart – kon na een val de anderen niet meer bij halen en klaagde na afloop over de warmte. Stan Godrie zag de nummer drie nog voor zich de finishstraat in rijden. “Maar na zo’n zware cross heb je het natuurlijk niet meer in je om nog even te versnellen, je geeft alles onderweg. Dan had de Fransman pech moeten hebben, wilde ik nog op het podium rijden. Maar met een vierde plaats ben ik dik tevreden. Het parcours ligt me en dan is het mooi om me hier ook tussen de top te kunnen laten zien.” Vanthourenhout nam na afloop glimlachend de felicitaties in ontvangst. “Het parcours ligt me hier, dus ik had gehoopt opnieuw voor de zege mee te doen. Toch lag de favorietenrol meer bij Wout van Aert als wereldkampioen en bij Mathieu van der Poel. Toen ze me de ruimte gaven, ben ik er vol voor gegaan. Het was alles of niets, maar gelukkig kon ik mijn voorsprong net behouden. In deze categorie zijn veel goede coureurs, dus het is niet gezegd dat ik nu ook de wereldbeker op mijn naam ga schrijven, maar ik ga er wel mijn best voor doen.”
Geschreven door CyclingOnline.nl

1e: Vanthourenhout, Michael
2e: Van Aert, Wout
3e: Doubey, Fabien

Women

Download hier de uitslag: Women Elite

Katie Compton winnares op Cauberg Cyclo-Cross

Katie Compton is winnares geworden van de Cauberg Cyclo-Cross. Na een indrukwekkende inhaalrace liet de Amerikaanse ook haar laatste concurrente Helen Wyman achter zich en soleerde naar de zege in Valkenburg. Sophie de Boer werd derde. Het publiek kreeg in Limburg waar voor hun geld in de openingsmanche van de wereldbeker in het veld.

Compton miste volledig haar start en voorin troepte een vijftal samen met Sophie de Boer, Nikki Harris, Sanne Cant, Helen Wyman en Ellen van Loy. Waar het voorin lang niemand lukte om een kloof te slaan, wist Wyman weg te komen. Ze had Compton zien opstomen en was uiteindelijk lang aan de Amerikaanse gewaagd, Compton bleek in de slotfase net iets sterker. Achter de Amerikaanse en de Britse wist De Boer in extremis Sanne Cant af te schudden en zo naar een nieuwe podiumplaats te rijden, maar nu dus in de wereldbeker. “Ik ben daar echt heel blij mee” zei de Enschedese na afloop. “Dit is goed voor mijn zelfvertrouwen. Het parcours in Valkenburg ligt me, omdat ik houd van parcoursen waar je op de macht moet koersen, maar de omstandigheden waren voor het publiek wel leuk, maar voor ons erg zwaar. Ik heb geprobeerd niet te veel met mijn krachten te smijten en wat over te houden voor het laatst en dat is gelukt. Ik denk dat ik de grenzen van mijn mogelijkheden niet ken en hoop op meer mooie resultaten deze winter. Al besef ik ook heel goed dat de top dicht bij elkaar zit en dat een iets mindere dag of wat pech ervoor zorgen kan dat je naast het podium eindigt.” Katie Compton kon na afloop wel lachen om haar rampzalige start. “Ik ben er ondertussen aan gewend dat het zo gaat. Het is leuk voor het publiek, maar ik maak het mezelf als sporter erg lastig. Het enige voordeel is dat ik niet meer in paniek raak van weer een minder vertrek – ik raakte gewoon in het gedrang op achterstand – en wist dat ik met een constant tempo weer voorin kon komen. Toen ik vooraan was, kon ik weer aan winnen denken. En dat is gelukt!”
Geschreven door CyclingOnline.nl

1e: Compton, Katherine
2e: Wyman, Helen
3e: De Boer, Sophie

Men Elite

Download hier de uitslag: Men Elite

Van der Haar niet te stoppen in Valkenburg

Lars van der Haar was niet te temmen in de wereldbekeropener in het veld in Valkenburg. De Nederlands kampioen van Giant-Shimano moest heel even het gezelschap van Tom Meeusen en Kevin Pauwels dulden, maar reed vooral alleen aan de leiding in de Cauberg Cyclo-Cross Cup.

De zege was daarmee dik verdiend in een zonnig Limburg en stond als Nederlands succes niet op zichzelf. Achter Kevin Pauwels werd Corné van Kessel derde. De Brabander van Telenet-Fidea sloot samen met zijn ploeggenoot Thijs van Amerongen (zesde) in de slotronde aan bij de achtervolgers Klaas Vantornout, Kevin Pauwels en Tom Meeusen en wist nog een podiumplaats in de wacht te slepen in Valkenburg. Van der Haar won vorig jaar ook al op het parcours rond de Cauberg.

Met vertrouwen gestart
Dat gaf uiteraard vertrouwen. “Ik wist vooraf al dat het parcours mij heel goed ligt en dat de warmte zeker niet in mijn nadeel zou zijn. Omdat anderen er wel moeite mee hebben, besloot ik hard te openen. Het was eigenlijk weer niet mijn bedoeling om zoveel alleen op kop te rijden, maar toen Pauwels en Meeusen bij mij kwamen, bleken ze al snel niet in staat het tempo te volgen. Ik had het gevoel dat ik het alleen kon doen en ben door gegaan. Dit is een fantastische manier om een wereldbeker te winnen en de laatste twee ronden heb ik dan ook echt wel even de tijd genomen om te genieten van mijn voorsprong en de aanmoedigingen van het publiek.”

Aangenaam verrast
Corné van Kessel verraste zichzelf aangenaam met zijn podiumplek. “Vooraf zette ik op top 10, het parcours in Valkenburg is niet zodanig dat ik mezelf direct kansrijk achtte. Mijn start was ook niet geweldig, maar gelukkig vond ik in Van Amerongen iemand die er ook vol voor wilde gaan. Als die mannen voorin voluit blijven koersen, zijn ze weg, maar die zijn gaan sparen en rekenen. Toen we erbij kwamen zei Tom Meeusen dat ik het moest proberen als ik kon. Ik ben gegaan en toen kwam alleen Pauwels er nog over. Ik ben uiteraard heel tevreden met dit resultaat, derde in een wereldbekerwedstrijd is al mooi, maar in eigen land zeker.” Kevin Pauwels concludeerde dat Lars van der Haar veruit de sterkste was. “En toen wist ik dat tweede worden het hoogst haalbare was.”

Geschreven door CyclingOnline.nl

1e: Van der Haar, Lars
2e: Pauwels, Kevin
3e: Van Kessel, Corné