Men Juniors

Download hier de uitslag: Men Juniors Results

1e: Jaspers, Jappe
2e: Dekker, Jens
3e: Rombouts, Seppe

Jaspers wint juniorenwedstrijd Valkenburg

De Vlaming Jappe Jaspers is winnaar geworden van de juniorenwedstrijd van de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Valkenburg. De Vlaming reed van begin tot eind solo op kop en hield knap stand. Daarmee is hij de eerste leider in de wereldbeker voor junioren. De Nederlander Jens Dekker werd tweede, de Belg Seppe Rombouts derde.

MJ

Jaspers was aangenaam verrast over de manier waarop hij wist te winnen. “Ik had dit scenario niet eens in gedachten, maar sloeg direct na de start een kloof en toen heb ik niet getwijfeld. Ik ben heel blij dat ik het vol heb kunnen houden en hier de eerste wereldbeker van het seizoen bij de junioren weet te vinden. Ik zag Jens Dekker wel steeds iets meer naderen in de slotfase, maar kon gecontroleerd rond rijden. Op de technische stukken liep ik telkens uit, maar waar het omhoog liep, was hij sterker.”

Voor het gevoel van Jens Dekker was de zege achteraf direct uit beeld. "Ik miste mijn start, vertrapte me en raakte uit evenwicht. Daardoor zakte ik twee ronden terug. Pas toen ik me weer naar voren geknokt had en tweede was, kon ik mijn eigen wedstrijd rijden. Maar toen was de schade al een halve minuut. Ik kwam dichterbij in de slotronden, maar toen ik nog eens viel, wist ik dat winnen er niet in zat. Ik denk dat ik anders gewaagd zou zijn aan Jaspers. Maar er zijn nog kansen om die trui te veroveren en gezien de wedstrijd moet ik hier tevreden mee zijn."

Regionaal favoriet Mitch Groot verspeelde door een val in de laatste bocht een vierde plaats en werd vijfde, Thijs Wolsink zesde. Groot voelde zich gesteund door het publiek. “Ik heb veel aanmoedigingen gehad en dat motiveert. Maar ik kende veel tegenslag. Ik startte al van achteren en viel ook nog eens twee keer. Toen ik dacht dat de vierde plaats binnen was, gleed ik weg. Dit parcours lag me zeker, maar ik denk dat ik er ook op mag vertrouwen dat ik op andere omlopen met de besten mee kan doen.”

Men U23

Download hier de uitslag: Men U23 Results

1e: Bertolini, Gioele
2e: Iserbyt, Eli
3e: Russo, Clement

Italiaan Bertolini verrast in Valkenburg

De Cauberg Cyclo-Cross voor beloften is gewonnen door Gioele Bertolini. De Italiaan wist na de tweede ronde de leiding te nemen in deze wereldbekercross en hield vervolgens ronden lang een geringe voorsprong vast op de concurrentie. Een sterk rijdende Belg Eli Iserbyt -vorig jaar nog winnaar bij de junioren - werd tweede. De Fransman Clement Russo werd derde.

MU

De Italiaan vond het een parcours dat hem op het lijf geschreven was, zo vertelde hij na afloop. “Deze ronde is zwaar van zichzelf maar door de modder ook erg technisch. Ik was hier niet gekomen met de gedachte dat ik winnen ging, maar dichtte me wel kansen toe om hoog te eindigen. Heel bijzonder om hier nu de eerste leiderstrui uit de wereldbeker om de schouders te krijgen. Ik ben van plan een volledige veldritwinter te gaan rijden en hoop dan ook deze trui in mijn bezit te kunnen houden tot de laatste wedstrijd in Hoogerheide eind januari. Iserbyt maakte het me zeker niet gemakkelijk, ik kon me geen fouten veroorloven, maar gelukkig hield ik stand.”

Joris Nieuwenhuis was de hoogst geklasseerde Nederlander in de beloftenwedstrijd in Valkenburg, de Achterhoeker legde beslag op de zesde plaats. Nieuwenhuis lag lang zevende, maar wist in de slotronde nog een tegenstander in te halen. "Ik ben tevreden met dit resultaat”analyseerde hij na afloop. “ Ik kon in de beginfase even mee met de eersten, maar toen er nog een keer versneld werd, moest ik ze laten gaan. In de bochten had ik in vergelijking met de mannen voor mij in de uitslag wat minder snelheid en dat brak me op. Op de rechte stukken kon ik mijn tempo wel goed vasthouden, daar moeten we dus aan werken. Al weet ik niet of ik nog veel meer van voren ga eindigen in de wereldbekers dit seizoen. Het zou mooi zijn, maar het is geen doel op zich om op het podium te mikken.”

Women

Download hier de uitslag: Women Elite

1e: Lechner, Eva
2e: Antonneau, Kaitlin
3e: Havlikova, Pavla

Lechner naar de winst in Valkenburg

Lechner boekt zege in de WB-cross van Valkenburg. De Italiaanse moest lang Nikki Harris aan haar zijde dulden, maar schudde de Britse in de slotfase af. De Amerikaanse Kaitlin Antonneau werd tweede, de Tsjechische Pavla Havlikova derde.

WElechner

Winnares Eva Lechner kwam met een lichte jetlag aan de start, zij won vorige week nog het MTB-testevent in Rio de Janeiro en vloog pas enkele dagen geleden terug. "Ik sliep vannacht niet goed, had ook wat last van hoofdpijn. Al met al stond ik niet in mijn besten doen aan het vertrek, maar ik was gelukkig goed genoeg om toch te winnen. Ik heb natuurlijk de vorm van het MTB-seizoen ook nog. Nikki Harris gaf flink wat tegengas, maar ik wist dat ze technisch toch iets minder zou zijn. Daarom ging ik telkens op kop de meer technische stroken in, in de hoop dat ze niet zou kunnen volgen. Dat gebeurde gelukkig op het allerlaatst ook en toen lag de weg naar de zege open. Ik ga na deze wedstrijd een kleine pauze inlassen, maar omdat ik nu leidster ben in de wereldbeker zal ik normaal gesproken bij de volgende wedstrijd in Koksijde wel terug keren. Misschien niet in mijn besten doen, maar ik kan dan toch wat punten halen. Het zou mooi zijn als ik deze trui zou kunnen vasthouden."

Sanne van Paassen legde beslag op de tiende plek. Daarmee was de renster van Team Bioteaful de beste Nederlandse in de uitslag. "Meer zat er voor mij niet in vandaag" aldus de Brabantse, die na Gieten ziek geworden was. "Ik hoop de komende winter nog vaker de beste Nederlandse te zijn, maar dan wel iets verder van voren in de uitslag terecht te komen. Ik startte goed, maar kon het al snel niet volhouden. Uiteindelijk kwam ik op mijn plek terecht voor vandaag. Ik denk dat ik nog wel iets gehinderd werd door mijn lichamelijke tegenslag, kreeg wat last van mijn longen. Maar dit is een eerlijk parcours en beter kon ik vandaag niet."


Men Elite

Download hier de uitslag: Men Elite

1e: Van der Haar, Lars
2e: Van Aert, Wout
3e Nys, Sven

Van der Haar blijft koning van de Cauberg

Lars van der Haar heeft voor het derde jaar op rij de WB-cross van Valkenburg gewonnen. De crosser van Giant-Alpecin had even gezelschap van Wout van Aert, maar begon al vroeg aan een lange en succesvolle solo.

MEvdhaar

Wout van Aert werd tweede en behoudt zijn leiderstrui van de Coupe du Monde. Sven Nys legde in zijn laatste Cauberg Cyclo-Cross beslag op een derde stek. Na dit seizoen stopt hij immers met veldrijden. Corné van Kessel was op een zevende plek de tweede Nederlander in de uitslag. De twee verslagen Belgen waren na afloop vol lof over de Nederlandse winnaar. “Lars is op dit parcours van buitencategorie. Ik heb vandaag geen enkele fout gemaakt, maar kon hem toch niet bedreigen. Op techniek verslaat hij me niet vandaag, maar wel op klimvermogen” aldus de tot nog toe ongeslagen Wout van Aert. Ook Sven Nys kon goed leven met de winst van de Nederlander. “Lars heeft hier vandaag de perfecte cross gereden en hij bewees nog eens op dit parcours de allerbeste te zijn.”

Van der Haar uitgelaten

Van der Haar zelf was uitgelaten na afloop. "Het was denk ik toch de lastigste van mijn drie zeges hier, ook al zag dat er misschien niet zo uit. Het verschil was minder groot, dus was het nog belangrijker om geen enkele fout te maken. Van Aert startte snel en ik kon mee. Toen ik een kans zag om alleen op kop te komen, ben ik doorgetrokken. Op dit parcours heeft het geen enkel voordeel om in iemands wiel te rijden. Je kunt beter je eigen wedstrijd koersen en zo de beste te berijden lijnen opzoeken.” Hij was met verwachtingen naar Valkenburg gekomen. “ Het parcours ligt me goed hier, dat geeft vooraf ook wel vertrouwen. Ik denk dat ik sneller dan de anderen herstel van de korte klimmetjes, ik kan blijven gaan. Het is lekker om van de nul af te zijn met het aantal zeges, maar ik hoop dat er nog enkele volgen. Het meest kansrijk ben ik als het - zoals hier - een parcours is dat geschikt is voor mij."