Men Junioren

Download hier de uitslag: Men Junioren Results

1e: Bekaert, Yentl
2e: Benoist, Antoine
3e: Goeman, Andreas

Bekaert sprint naar eerste winst op Cauberg

De Belg Yentl Bekaert heeft de juniorenwedstrijd van de Cauberg Cyclo-Cross gewonnen. Hij liet in een sprint de Fransman Antoine Benoist achter zich. Derde werd de Belg Andreas Goeman. Beste Nederlander was Kyle Agterberg op de zestiende plaats, die Bart Artz (zeventiende) en Mees Hendrikx (achttiende) vooraf ging. Tymen Arensman leek op weg naar een topklassering, maar reed in tweede positie zijn tube eraf op een ongelukkige plek, ver van de materiaalpost. Hij werd 28e.

Bekaert kende ook geen vlekkeloze race. Hoewel de Vlaming goed gestart was, moest hij door een val in de tweede ronde de voorsten even laten gaan. Toen hij zich hersteld had van die val had Benoist al een fikse voorsprong genomen. "Maar ik kon er gelukkig nog wel naar toe rijden. Ik heb in de laatste ronde alles gegeven om alleen weg te komen, sloeg ook even een gaatje, maar door een foutje van mijn kant sloot hij bijna weer aan. Maar ik kon hem achter mij houden tot de laatste bocht en als je daar als eerste in draait, heb je de wedstrijd al half gewonnen." Bekaert werd de eerste leider in het juniorenklassement van de Telenet Cyclo-Cross World Cup. "Hoewel de volgende manche in Koksijde mij niet zo goed ligt als een ronde zoals hier in Valkenburg, hoop ik de trui uiteraard vast te houden. Ik zal nu ook wel favoriet voor het EK van komende week zijn, zeker?"

In het Nederlandse kamp baalde bondscoach Gerben de Knegt van de pech van Arensman. "Ik denk dat hij anders voor de winst mee had kunnen spelen, maar volgende week in Pontchateâu wacht een kans op revanche." Arensman zelf zag zijn kansen direct in rook opgaan. "Mijn tube schoof er af in een bocht. Ik probeerde er op door te rijden, maar toen schoot deze in mijn wiel. Ik moest zover lopen dat ik direct gezien was voor de topklasseringen. Jammer want ik was nu eindelijk eens goed gestart." (Tekst: CyclingOnline.nl)

Men U23

Download hier de uitslag: Men U23 Results

1e: Bertolini, Gioele
2e: Nieuwenhuis, Joris
3e: Hermans, Quinten

Bertolini opnieuw winnaar beloftenwedstrijd Cauberg Cyclo-Cross

Gioele Bertolini heeft de beloftenwedstrijd van de Cauberg Cyclo-Cross gewonnen. De Italiaan versloeg Joris Nieuwenhuis in een sprint met twee. Quinten Hermans kwam als derde over de meet, Nederlands kampioen Sieben Wouters eindigde op een vijfde plaats. Jens Dekker eindigde als twaalfde net buiten de top 10. Een kopgroep van aanvankelijk zeven dunde naar het einde van de wedstrijd uit tot een tweestrijd tussen Bertolini en Nieuwenhuis. De Italiaan toonde zich de snelste en was daarmee voor de tweede keer op rij de sterkste in Valkenburg.

"Het parcours ligt me hier, maar het was deze keer spannend tot het einde. Gelukkig kon ik de koers weer naar me toe trekken, een mooie opsteker met het oog op het Europees Kampioenschap in Pontchateâu van komende week."

Nieuwenhuis baalde net over de streep zichtbaar van het nipte verlies. "Ik had de Italiaan wellicht meer onder druk moeten zetten in de laatste ronde. Ik gunde me wat hersteltijd met het oog op de sprint, maar dat herstel kreeg hij natuurlijk ook. Je zag dat hij op het einde van de race de wedstrijd meer en meer op mij afstemde." Nieuwenhuis is sterk begonnen aan het seizoen. "Vorige winter werd ik een aantal keren terug geslagen door ziekte en daardoor was ik op het NK en het WK niet in mijn besten doen. Ik hoop deze winter een constante lijn te kunnen vast houden. Het begin is in ieder geval goed, ik heb in mijn eerste vijf crossen altijd op het podium gestaan."

De Achterhoeker van het Rabo Development Team was over het nieuwe parcours zeer tevreden. "Ik vind het rondje erop vooruit gegaan, het heeft van alles wat, maar door de schuine kanten doet het ook wat denken aan een Zwitsers parcours. Ik ben dit seizoen nog niet zo kapot geweest, het is een veeleisende ronde." (Tekst: Cyclingonline.nl)

Women

Download hier de uitslag: Women Results

1e: De Jong, Talitha
2e: De Boer, Sophie
3e: Cant, Sanne

Thalita de Jong wint solo in Valkenburg

Thalita de Jong heeft de Cauberg Cyclo-Cross voor vrouwen gewonnen. De wereldkampioene reed in de voorlaatste ronde weg bij haar laatst overgebleven opponente Sophie de Boer en soleerde naar de zege in Valkenburg. Achter De Boer werd Europees kampioene Sanne Cant derde. De Boer nam de leiding in de wereldbeker over van Katherine Compton dankzij haar podiumplaats in Limburg.

De Jong reed voor het eerst in Valkenburg en kreeg de zege bepaald niet cadeau. "Ik rijd het liefst alleen in een veldrit, dan kan ik mijn eigen lijnen en bochten rijden. Maar hier werd het echt een tactisch spel, waarbij Sophie de Boer niet van mijn zijde week en ook Lucinda Brand zo nu en dan kwam aansluiten. Sophie was technisch beter, maar ik merkte dat ik telkens op de rechte stukken kon versnellen. Ik bleef druk zetten en in de voorlaaste ronde kon ik dan toch een kloof slaan. Heel mooi om hier een wereldbekercross te kunnen winnen, ook nog in eigen land. Deze vorm trek ik graag door naar het EK en de Koppenbergcross, daarna neem ik wat gas terug en bouw ik op richting het WK in Luxemburg. Richting het volgende WK - in Valkenburg - is het een opsteker dat ik hier zo goed uit de voeten kan."

De Boer troostte zich met de leiderstrui in de wereldbeker. "Dat was mijn grote doel hier vandaag. Natuurlijk wil je ook graag winnen, zeker als je er zo dichtbij bent. Thalita en ik waren aan elkaar gewaagd, alleen maakte ik op de trap een foutje. Ik verloor even mijn evenwicht en kon daardoor niet direct reageren op Thalita. De kloof die ze sloeg, was niet meer te dichten. Haar snelheid - die ze van de weg mee neemt - is dan zeker een troef."

Men Elite

Download hier de uitslag: Men Elite Results

1e: Van der Poel, Mathieu
2e: Van Aert, Wout
3e: Vanthourenhout, Michael

Van der Poel wint zijn eerste in Valkenburg

Mathieu van der Poel heeft de Cauberg Cyclo-cross gewonnen. De Nederlands kampioen liet Wout van Aert (tweede) en Michael Vanthourenhout (derde) achter zich in de derde manche van de wereldbeker in het veld.Van der Poel reed na driekwart wedstrijd weg uit een groep met favorieten en hield met zijn solo stand tot op de streep. Wout van Aert kwam in de achtervolging nog flink opzetten, maar door een schuiver en kettingproblemen werd het geen echt duel meer.

Wereldkampioen Van Aert gaf de credits voor de zege echter helemaal aan Van der Poel. "Ik reed voluit om bij Mathieu te komen en dan maak je foutjes. Ik kwam in een spoor terecht en viel. Mijn ketting lag eraf en toen was de kloof opeens wel heel groot. De koers wordt meestal zo beslist, Mathieu had zaterdag in Boom die pech, voor mij gold dat vandaag. Al wil ik me niet achter die val verschuilen, ik denk dat Mathieu vandaag gewoon sterker was." Van Aert was onder de indruk van het parcours, dat met het oog op het WK in 2018 werd vernieuwd. "Ik vond het zeker een verbetering. Afgelopen jaren had ik het idee dat men de mogelijkheden hier in Valkenburg niet voluit benutte, nu was het parcours zeker meer naar mijn zin."

Ook Van der Poel vond de veranderingen – door vader Adrie uit getekend - een verbetering. "Er zat meer afwisseling in door het bosgedeelte meer bij het traject te betrekken en het start- en finishgedeelte waren geschikt om even wat tot rust te komen. Ik wilde eigenlijk niet te hard starten, na mijn val op zaterdag had ik wat last van mijn rug. Maar Wout van Aert gaf me geen keuze, hij was direct vertrokken en ik kon het me niet veroorloven om te lang te gaan wachten. Je moet Wout namelijk nooit te veel ruimte geven. Door risico's te nemen op de schuine kanten en in de technische passages kon ik de kloof snel dichten. Toen ik de aansluiting had gemaakt, heb ik even de tijd genomen om te herstellen. In de laatste drie ronden wilde ik de wedstrijden selectiever maken en toen sloeg ik snel een kloof. Wout en ik zijn enorm aan elkaar gewaagd momenteel, het zijn de details en de foutjes die het verschil maken. Ik was blij hier een keer te kunnen winnen en vertrek met vertrouwen richting het Europees Kampioenschap in Pontchâteau.

Titelverdediger Lars van der Haar werd door een foutje terug geslagen en knokte zich terug naar een zevende plaats. De Europees kampioen keert terug van een hamstringblessure en had al laten weten maximaal op het podium te rekenen in Valkenburg.